De ministers van Financiën van de 17 eurolanden, de zogenoemde eurogroep, zoeken onder leiding van voorzitter Jeroen Dijsselbloem naar een oplossing voor de Cypriotische schuldencrisis. De eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn bereid 10 miljard euro noodhulp op tafel te leggen. Maar dan moet Cyprus zelf 5,8 miljard euro bijdragen aan de reddingsoperatie.
De eurogroep suggereerde dat bedrag bijeen te brengen door een eenmalige heffing op spaartegoeden. Het Cypriotische parlement zag dat niet zitten en kwam met alternatieven. Zondagavond bekijkt de eurogroep die voorstellen, nadat er de afgelopen dagen al op allerlei niveaus is overlegd.
Kettingreactie
De tijd dringt. Als er geen aanvaardbaar akkoord komt tussen Cyprus en zijn geldschieters over een reddingsplan, wil de Europese Centrale Bank maandag de geldkraan dichtdraaien. Dat kan leiden tot een dramatische kettingreactie: Cypriotische banken failliet, de economie valt stil, een staatsbankroet en het uittreden van Cyrpus uit de euro.
De Europese Commissie in Brussel stelt dat er door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen helaas geen optimale oplossingen meer beschikbaar zijn: ,,Vandaag zijn er alleen harde keuzes overgebleven”.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl